







7, 10, 000 000 00, 000 000 00, 000 000 000, 000 000 000, 000 000 000 000, 000 000 000000
Ending the HIV Epidemic Conference at the Pittsburgh Marriott North

Tuesday, August 30, 2022			
8:00am-9:00am	Breakfast, Networking, Registration		
	Welcome and Introductions:		
9:00am-9:30am 30 minutes	Linda Rose Frank, PhD, MSN, FAAN Professor, Department of Infectious Diseases, School of Public Health Professor, CTSI, School of Medicine Professor, Community and Health Systems, School of Nursing Director, MPH Program, Infection Prevention and Intervention Principal Investigator, MidAtlantic AIDS Education & Training Center Robert McKenna, PhD Deputy Regional Administrator Office of Intergovernmental & External Affairs (IEA) – Region 3 Health Resources and Services Administration U.S. Department of Health and Human Services in Ending the HIV Epidemic Speaker: Linda Rose Frank, PhD, MSN, FAAN Professor, Department of Infectious Diseases, School of Public Health Professor, CTSI, School of Medicine Professor, Community and Health Systems, School of Nursing Principal Investigator and Executive Director MidAtlantic AIDS Education & Training Center Chair, City of Pittsburgh, HIV Commission At the end of this session the learner will be able to: Discuss the major goals of the Ending the Epidemic initiative Describe the intersecting infectious diseases issues for EHE Discuss the intersecting social and behavioral issues for EHE		









	Offering Information or Guidance: Best Practice Communication Skills
	Speaker:
	Nicole Luhanik, MS, LPC
	Clinical Director of Oasis Mental Health Applications
9:30am-10:30am	
60minutes	At the end of the session the learner will be able to:
	Discuss the righting reflect as a barrier to offering help
	Identify appropriate times to offer information
	Define the three components of Elicit, Provide, Elicit (EPE)
ı	Practice using EPE
10:30am-10:45am 15 minutes	Break (Coffee & Visiting with Display Tables)
	Harm Reduction and its Role in Ending the Epidemic
	Speaker:
	Ingrid McDowell, DrPH(c), MPH
	Community Public Health Training Coordinator
	CIDNI – Center for Infectious Disease and Nursing Innovation
	Johns Hopkins University Regional Partner Site, MAAETC
10:45am-11:45am	Johns Hopkins University, School of Nursing
60 minutes	At the end of the session the learner will be able to:
	Identify strategies that prevent HIV and HCV infections among people who
	inject drugs
	Describe the impact of utilizing harm reduction strategies on infectious
	disease prevention
	Apply and implement harm reduction principles within their practice
	Lunch
11:45am-12:45pm	
11.43am-12.43pm	
	Integrating STI, HCV Screening into- Primary and HIV Care
12.45mm 1.45mm	Speaker:
12:45pm -1:45pm 60 minutes	Barbara Wilgus, MSN, CRNP
	Program Administrator, STD/HIV Prevention Training Center. Johns Hopkins
	University











	At the end of the session the learner will be able to:
	Discuss the importance and the impacts of integrated care
	 Implement routine screening for STIs, HIV and HCV into their practice
	 Deliver STI, HIV & HCV screening results to patients in a non-judgmental manner
	Successfully link/ provide appropriate care to patients with positive results
1:45pm - 2:00pm 15 minutes	Break
	Integrating Substance Use Disorder Screening and-Intervention in Primary and
	HIV Care
	Speaker:
	Antoine Douaihy, MD
	Professor of Psychiatry & Medicine
	University of Pittsburgh, School of Medicine
	Senior Academic Director of Addiction Medicine Services
2.00 2.00	Director of Addiction Psychiatry Fellowship, UPMC-Western Psychiatric Hospital
2:00pm - 3:00pm	Co-Director of Tobacco Treatment Service of UPMC
60 minutes	Co-Chair, City of Pittsburgh, HIV Commission
	At the end of the session the learner will be able to:
	 Discuss aspects of implementing screening, brief intervention, and referral
	to treatment (SBIRT) techniques into practice
	Identify barriers to treatment
	Describe the positive impacts of integrating care
	Discuss effective evidenced-based interventions
3:00pm – 3:15pm	
15 minutes	Break
	Integrating Mental Health Screening for Suicide Risk and Intervention in Primary
3:15 –4:15pm 60 minutes	and HIV Care
	Speaker:
	J. Scott Lewis, Ph.D.
	Associate Teaching Professor of Sociology
	Sociology Program Coordinator
	Penn State Harrisburg
	At the end of the session the learner will be able to:
	Identify risk factors for suicide
	1.5.1.5.7 1.5.1.1.5.1.5.1.5.1.5.1.5.1.5.1.5.1.5.1











	 Implement suicide screening into practice Identify protective factors Discuss interventions in prevention and treatment
4:15pm – 4:30pm 15 minutes	Evaluations and Closing Remarks